in

Dakloze moeder woont met pasgeboren baby in auto, gemeente wijst verzoek woning af

Mila, wiens echte naam bekend is bij Hart van Nederland, heeft al jarenlang geen vast dak boven haar hoofd en leeft in haar auto. Haar situatie werd nog urgenter toen ze vorig jaar onverwacht zwanger raakte. Nu, twee maanden na de geboorte van haar baby, blijft ze met haar kind in de auto wonen. Ondanks haar verzoek om urgentie voor een sociale huurwoning tijdens haar zwangerschap, wees de gemeente dit af.

Recentelijk heeft een voorzieningenrechter geoordeeld dat dit besluit onterecht was. De gemeente moet binnen zes weken na de uitspraak een nieuw besluit nemen, waarbij ze rekening moeten houden met de belangen van het pasgeboren kind. Echter, voor Mila en haar kind is elke dag en nacht in de auto er een te veel. Ze vertelt aan Hart van Nederland dat ze doodsbang is en geen oog dichtdoet.

Lees ook
Man met 848 getatoeëerde vierkantjes wordt ‘menselijk schaakbord’ genoemd. “Ik niesde zwarte inkt!”

Mila, die eerder bij haar ouders woonde maar na spanningen werd buitengezet, leeft sinds 2022 in haar auto. Ze vertelt dat haar zwangerschap extra zwaar was omdat ze de hele tijd in de auto moest doorbrengen. Ondanks meerdere pogingen heeft ze geen toegang gekregen tot noodopvang.

“Het was echt zo’n zware zwangerschap. Ik had heel veel slapeloze nachten,” zegt Mila. “En nu met de baby helemaal. Ik doe geen oog dicht.” Ze begrijpt niet waarom de gemeente haar zaak zo moeilijk maakt, gezien ze in Amsterdam is geboren en getogen.

Lees ook
Moeder riskeert 5 jaar celstraf voor ‘pantoffelworp’ naar 38-jarige zoon

Haar auto staat geparkeerd op een afgelegen plek in Amsterdam-Noord, waar ze soms elders slaapt uit angst voor overvallen. De gemeente Amsterdam reageert door te zeggen dat er strenge criteria zijn voor een urgentieverklaring en dat het gebrek aan woningen het bieden van onderdak aan iedereen die het nodig heeft bemoeilijkt. De gemeente zal de zaak opnieuw beoordelen in plaats van in hoger beroep te gaan, waarbij ze zorgvuldig naar de ontwikkelingen zullen kijken, inclusief de rechterlijke uitspraak.

McDonald’s-medewerker spuugt op eten

Tiener steekt stiefvader neer die moeder wurgt en gaat vrijuit