in

Dakloze dood op straat gevonden na beroving

DEN HAAG – Twee keer sloeg hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) toe, de 44-jarige Maris K. uit Letland. De tweede keer met fatale afloop. In de nacht van 13 op 14 december vorig jaar werd een 40-jarige Haagse dakloze gedood. De dader ging er vandoor met zijn telefoon. Ruim een maand eerder zou K. een hoogzwangere vrouw hebben beroofd van haar telefoon. Het OM is ervan overtuigd dat hij in beide gevallen de dader was.

Het Haagse slachtoffer werd gevonden in de Lobattostraat, achter de Gamma. Hij sliep daar wel vaker. Op camerabeelden is te zien hoe rond 1.20 uur een man de straat inloopt vanaf het tankstation aan de Calandstraat, zo bleek woensdagochtend tijdens een eerste inleidende zitting bij de Haagse rechtbank.

Zes minuten later loopt diegene de straat uit aan de kant van de Lulofstraat. Dat is volgens het OM ruim vier minuten langer dan je normaal over dat stukje zou doen. De man heeft dan iets in zijn hand wat lijkt op een telefoon en wat hij lijkt te bekijken alsof het nieuw voor hem is.

Zelfde kleding
Weer een paar minuten later vraagt hij op het Johan van Veenplein aan iemand of die misschien een oplaadkabeltje voor een Samsung-telefoon heeft. Hij draagt dezelfde kleding die Maris K. aanhad bij zijn aanhouding en waarvan hij heeft toegegeven dat het zijn jas, broek en schoenen waren.

Lees ook
Mannen zitten zeven keer per dag aan hun ballen en geven daarna met balzweet anderen een hand

Het slachtoffer blijkt te zijn overleden door ‘hard botsend geweld van een stomp voorwerp’, zo heeft het NFI vastgesteld. Dat kan alleen duiden op een misdrijf, zegt het OM. En niet op een val van het bovengelegen parkeerdek, zoals de advocaat van K. betoogde.

Anderen uitgesloten
De recherche heeft op basis van de camerabeelden 23 andere mensen, die tijdens die nacht in de omgeving waren, uitgesloten als verdachte. Alleen K. kan het gedaan hebben. De advocaat bestrijdt dat. Zij wijst er op dat er geen DNA of bloedsporen van de verdachte op het slachtoffer zijn gevonden.

Kort na de vondst van het slachtoffer was de politie op zoek naar een vrouw op een fiets die mogelijk getuige is geweest. Zij is gevonden en heeft verklaard dat ze die nacht rond hetzelfde tijdstip dat de verdachte in de Lobattostraat was, geluiden heeft gehoord. Hard gebonk en gestommel, zegt het OM.

Beroving van zwangere vrouw
Volgens het OM heeft K. nog meer op zijn kerfstok dan alleen de dood van de dakloze man. Hij zou eerder in Capelle aan den IJssel ook een vrouw hebben aangevallen en beroofd. Het slachtoffer, 39 weken zwanger, werd aangevallen terwijl ze van een metrostation naar huis liep. Ze kreeg een klap op haar achterhoofd, viel op haar buik en raakte bewusteloos. Toen ze weer bijkwam was ze ook nog hard in haar gezicht geschopt en was ze haar Samsung-telefoon kwijt.

De verdachte is ook hier op camerabeelden in de omgeving te zien en bij een nabijgelegen daklozenopvang van het Leger des Heils, waar hij kort na de overval op de vrouw zijn buit toont aan een andere Letse dakloze. Volgens de officier van justitie gebruikte hij dezelfde werkwijze als een maand later in Den Haag: met een voorwerp op het hoofd slaan om iemand te beroven.

Lees ook
Zielig nieuws voor Mariska Bauer: ‘Ik ben verlamd’

‘Telefoon geleend’
Volgens de verdachte heeft hij in beide gevallen de telefoons geleend van iemand anders, maar de twee mensen die hij daarbij aanwijst, zeggen dat zijn verhaal niet klopt. In de daklozenopvang zou hij het toestel hebben teruggegeven aan de eigenaar. Maar die bestrijdt dat en zegt dat K. hem kwam vragen of hij wist hoe hij een Samsung kon ontgrendelen zonder de code te weten.

De moeder, broer en zus van de verdachte zijn verhoord in deze zaak. Volgens het OM zeggen zij alle drie dat ze niet verbaasd zijn dat K. wordt verdacht van doodslag. Het OM vervolgt K. voor de gewelddadige beroving van de zwangere vrouw en voor ‘gekwalificeerde doodslag’, dat wil zeggen doodslag om een ander misdrijf, namelijk de diefstal van de telefoon, te verbergen.

SD-kaartje
De advocaat van K. vond dat haar cliënt moet worden vrijgelaten uit zijn voorlopige hechtenis, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Het onderzoek in de zaak is nog niet afgerond. Zo moet het NFI nog een aantal sporen onderzoeken.

Ook is er een SD-kaartje uit de dashcam van een auto die in de Lobattostraat geparkeerd stond. Daar staat de moord mogelijk op. Alleen is er met dat kaartje ‘iets fout gegaan’. De specialisten van het NFI moeten proberen om de beelden nog terug te halen. De zaak gaat binnen drie maanden verder.

Vermiste Özkan (55) doodgevonden

Julia (43): ‘Mijn man wil dat onze zoon de hoogste cijfers van de klas haalt anders krijgt hij klappen’