in

Cameraploeg van PowNed ‘belaagd door knokploeg’ tijdens sunneklaasfeest op Ameland

Een incident op Ameland heeft geleid tot een aanval op een PowNed-cameraploeg tijdens het sunneklaasfeest, resulterend in een aangekondigde aangifte door de omroep. Dinsdagavond werd een groep journalisten aangevallen door bewoners van het Waddeneiland toen zij opnames wilden maken van het alternatieve sinterklaasfeest.

De politie Noord-Nederland onderzoekt het voorval waarbij mogelijk geweld werd gebruikt. De PowNed-ploeg wilde verslag doen van het sunneklaasfeest, een lokaal evenement dat traditioneel wordt gevierd op 5 december en doorgaans niet openstaat voor buitenstaanders. Bij dit festijn verkleden deelnemers zich en dragen maskers, waar zelfs koning Willem-Alexander tijdens zijn bezoek aan het eiland geen details over te horen kreeg.

Lees ook
Man (43) verdacht van jarenlang misbruik en filmen eigen dochtertje (6)

Eindredacteur Roy van den Berghe van PowNed meldde dat de cameraploeg werd belaagd door een groep van twintig à dertig mensen, die op de auto sloegen en erop sprongen. Nadat de journalisten vluchtten, werden ze meerdere keren klemgereden door eilandbewoners, die met hoge snelheid achtervolgden en uiteindelijk de auto van PowNed ramden, waardoor deze aanzienlijke schade opliep.

De politie reageerde op een melding van een conflictsituatie, waarbij de groepen werden gescheiden en de journalisten naar een andere locatie op het eiland werden gebracht. Tot op heden zijn er geen arrestaties verricht, wat tot kritiek leidde van PowNed-baas Dominique Weesie op het late politieoptreden.

Lees ook
Pasgeboren baby blaast laatste adem uit nadat ouders haar in badkuip laten verdrinken

De gemeente Ameland betreurt het incident en keurt het gebruik van geweld af, maar benadrukt dat het sunneklaasfeest een jaarlijks festijn is van en voor eilandbewoners. Desondanks veroordeelt de gemeente oproepen op sociale media om het feest te verstoren.

PowNed bevestigt dat de journalisten veilig van het eiland zijn vertrokken en kondigt aan de gebeurtenissen online te publiceren om 18.00 uur.

Vader (57) overleden en zoon (11) in levensgevaar nadat ze op voetpad aangereden worden

Sunneklaas op Ameland: waarom mag niemand iets weten over dit griezelige feest?