in

Buschauffeur bedreigd en bus geplunderd door asielzoekers

Gisteren werd buschauffeur Michel van Holiday-Travel geconfronteerd met geweld en bedreigingen tijdens een rit van Ter Apel naar Den Haag.

Holiday-Travel verzorgt regelmatig vervoer voor het COA, voornamelijk voor schrijnende gevallen zoals gezinnen en alleenstaande mannen. Tot nu toe zijn er nooit problemen geweest en de chauffeurs ervaren vaak dankbaarheid van de passagiers, die blij zijn met de mogelijkheid om naar een plek te worden gebracht waar ze kunnen eten en een bed hebben.

Echter, tijdens deze rit stond een groep alleenstaande mannen klaar met als bestemming Den Haag. Halverwege de reis begonnen de mannen zich echter ontevreden te voelen over de afstand naar Den Haag, aangezien Ter Apel Den Haag voor hen erg ver leek. Ze begonnen de bus te doorzoeken, zonder zich iets aan te trekken van de afgesloten compartimenten.

Lees ook  Drama bij kindcentrum: kindje valt in water, situatie zorgelijk

Michel nam contact op met het COA om te melden dat de mannen de bus aan het plunderen waren. Het COA reageerde onmiddellijk en gaf de instructie om terug te keren naar Ter Apel, waar ze Michel zouden opvangen. Echter, toen de mannen doorkregen dat ze teruggestuurd zouden worden, escaleerde de situatie. Ze richtten vernielingen aan in de bus, sloegen elkaar en bedreigden Michel.

Na zijn werkdag nam een collega van Michel contact met hem op, omdat hij normaal gesproken onderweg zou zijn naar Assen. Michel antwoordde met een trillende stem en brak in tranen uit. Hij bevond zich bijna in Ter Apel en werd bedreigd. Het was een zeer angstige en emotionele situatie.

Lees ook  Advocaat onthult de vraag die je nooit moet beantwoorden als de politie je aan de kant zet

De collega snelde naar Ter Apel om Michel op te vangen. Daar troffen ze een gebroken man aan en een bus die volledig verwoest was. Alle kasten waren opengebroken, de keuken was vernield en de deuren van de koelkast waren gesloopt. Dranken zoals wijn, koffie, water, frisdrank en bier waren geopend en aangebroken. Bovendien waren er sigarettenbrandgaten te zien in de zijwanden van de bus.

Het COA handelde snel en effectief. Er werd een heel team van de politie, inclusief hondengeleiders en een Ondersteuningsgroep, ingezet om de situatie onder controle te krijgen. Het snelle optreden van het COA en de politie heeft waarschijnlijk erger voorkomen.

Na het incident zal Michel ondersteuning krijgen van slachtofferhulp om het incident te verwerken.

Onopgemerkte dood in Den Bosch: kind lag vijf maanden dood in flat

Maria (35): ‘ Heeft spijt van schaamlipcorrectie’ Wat een rosbief riep hij, toen wist ik genoeg