in

Broertje verkracht eigen zus: “Hij deed het al sinds mijn dertiende”

De Mechelse strafrechter heeft een 38-jarige man uit Sint-Katelijne-Waver veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf voor de verkrachting van zijn zus. Een misbruik dat jarenlang duurde. De man bleef erbij dat alles gebeurde met wederzijdse instemming, maar daar dacht de rechtbank anders over.

In mei 2023 stapte een vrouw naar de politie en vertelde dat ze misbruikt was door haar broer. Feiten die zich de nacht voordien hadden afgespeeld. Tijdens het onderzoek bleek dat het niet bij één verkrachting bleef, maar bij seksueel misbruik dat al jaren aan de gang was. Volgens de vrouw begon alles toen ze 13 jaar oud was.

Lees ook
Zoekactie vermiste Emile (2) stopt omdat ze denken dat hij dood is

“Dat het misbruik jarenlang plaatsvond zonder dat ze naar de politie stapte? Dat was uit angst. Angst om de familie uit mekaar te trekken door hetgeen haar was overkomen”, lichtte openbaar aanklager Nele Poelmans toe.

Het waren buren die de bewuste nacht in mei de politie hadden gebeld wegens lawaaioverlast in de woning waar de man en zijn zus aanwezig waren. De politie moest zelfs twee keer langskomen. Bij de tweede tussenkomst werd de dertiger bovendien opgepakt omdat hij dronken was. Toen was er echter nog geen melding gemaakt van het misbruik.

De buren werden nadien, na de melding van de verkrachting, verhoord. Een van hen verklaarde dat hij de vrouw die bewuste nacht had horen roepen en haar had horen zeggen dat ze het niet wou.

Lees ook
Twee doden woning Drunen zijn moeder en zoon

Angst
“Mijn cliënte is getekend voor het leven. Ze heeft persoonlijkheidsstoornissen, stemmingswisselingen en leeft in voortdurende angst. Ook al zegt haar broer dat alles met wederzijdse instemming gebeurde, zij blijft erbij dat dat zeker niet het geval was”, reageerde advocaat Floris Rousseau namens de vrouw.

De beklaagde bleef erbij dat er wel degelijk toestemming was, maar die uitleg werd door de rechtbank van tafel geveegd. “De verklaringen die het slachtoffer heeft afgelegd, zijn oprecht en correct”, stelden de drie rechters. “Ook andere elementen in het dossier, zoals het verhoor van de buren, staven ons oordeel.”

De dertiger liep vijf jaar effectieve celstraf op. Aan zijn zus moet hij een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro betalen.

Dave S. verkracht vrouw (70): Ze heeft moeten vechten voor haar leven

Pimpelmeesjes met plakfolie vastgemaakt aan een boom