in

Boa’s gaan dit jaar streng controleren in wijken op stoepkrijten: Dit is de boete!

In Nederland heerst een cultuur van regelgeving, met maar liefst 9.834 regels om precies te zijn. Sommige regels lijken heel logisch, terwijl andere je misschien wat vreemd in de oren klinken. Wist je bijvoorbeeld dat stoepkrijten in meer dan 300 gemeenten verboden is? In dit artikel vertellen we je wat er kan gebeuren als jouw kind betrapt wordt door een boa terwijl het aan het stoepkrijten is.

Stoepkrijten was tot enkele jaren geleden ontzettend populair. Waarschijnlijk heb je zelf als kind ook wel eens hele straten vol getekend met krijt. De krijtjes hadden alle kleuren van de regenboog en je kon je creativiteit helemaal de vrije loop laten.

Lees ook
Roswita had een poepende man in haar tuin: 'Bel dan aan, als je zo moet'

Het enige nadeel was dat na een flinke regenbui je kunstwerk weer verdween. Maar dat maakte het niet minder leuk. Tegenwoordig zien we echter minder kinderen buiten spelen. Ouders vinden het makkelijker om hun kinderen voor de televisie of de Playstation te zetten.

Maar wist je dat stoepkrijten in meer dan 300 gemeenten verboden is? En bij een verbod hoort natuurlijk ook een boete. Als een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of politieagent jouw kind betrapt terwijl het aan het krijten is, kan dat behoorlijk prijzig uitpakken.

Lees ook
Jack haalt nieuwe tanden in Turkije en is nu helemaal verminkt: "Ik lijk wel een haai!"

Je kunt eenvoudig controleren of er in jouw gemeente een verbod geldt door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te raadplegen, die te vinden is op de website van je gemeente.

Officieel staat er een boete van 150 euro op stoepkrijten, exclusief 9 euro administratiekosten. De kans dat een boa daadwerkelijk een proces-verbaal opmaakt, is echter niet bijzonder groot. Het verbod is vooral bedoeld om ongeoorloofde reclame-uitingen en vandalisme tegen te gaan.

Maar ja, je kunt maar net een boa treffen die een slechte dag heeft. Ze hebben namelijk de bevoegdheid om zelf te beslissen of je een waarschuwing krijgt of meteen een boete.

Man stopt kokosnoot in achterwerk: vrucht zit 2 dagen klem

Vrouw (80) doodgestoken in woning door 21-jarige bekende