in

Bizar! Man wordt dronken van het eten van frietjes

Dronken worden door het eten van friet of gebakken aardappels. Het klinkt te bizar voor woorden. Toch is het zo dat de Britse Nick Hess dronken kan worden zonder dat hij een druppel alcohol drinkt.

Hess zou lijden aan een zogenaamd ‘auto-brouwerij syndroom’, wat betekent dat zijn maag alle koolhydraten die het binnen krijgt in alcohol verandert. Dat meldt BBC. Jarenlang werd Nick misselijk en ziek wakker, en gaf hij vaak over. Ook had hij vaak het gevoel dronken te zijn na een maaltijd.

Stiekeme alcoholist
Zijn vrouw had jarenlang het vermoeden dat hij stiekem dronk en dus doorzocht ze meerdere keren het huis op zoek naar flessen drank. Maar die vond ze nooit. Zijn vrienden dachten vaak dat hij dronken was, zonder dat hij een druppel alcohol had aangraakt. Pas toen zijn vrouw hem filmde na het eten van een maaltijd, had Nick door dat hij echt dronken was.

Lees ook
De poes van mijn vriendin ruikt naar ui en vis, omdat ze maar eens in de twee weken doucht

In het ziekenhuis werd ook geloofd dat hij een stiekeme alcoholist was, totdat hij een maaltijd kreeg met veel koolhydraten. Het alcoholgehalte in zijn bloed schoot omhoog tot 120 miligram per 100 mililiter bloed, wat gelijkstaat aan zeven whiskeyshots. De artsen konden hun ogen niet geloven.

Gist
De hoge hoeveelheid gist in zijn maag zou de oorzaak zijn dat het eten in de maag van Nick tijdens de vertering omgezet wordt in alcohol. Na de diagnose kreeg hij anti-gistmedicijnen en een dieet met weinig koolhydraten om de ‘dronkenheid’ te bestrijden. Maar dat kan nog steeds niet voorkomen dat hij één of twee keer per maand dronken wordt van zijn voedsel.

Lees ook
Janneke: ‘Ik verliet mijn gezin voor hem, maar na een maand maakte hij het uit’

Toch is Nick Hess al erg tevreden. Volgens hem is zijn toestand “lang niet zo slecht als het was. Dat heb ik aan mijn vrouw te danken. Zij bleef in mij geloven, ook toen ik het zelf niet meer deed”.

Misbruik
Onderzoekers maken zich nu wel zorgen dat de zeldzame aandoening wordt aangegrepen om alcoholisme te verbergen. Niet alleen voor familieleden, maar zelfs voor de rechtbank.

Zien: Draagt Gaby Blaaser nou geen slipje op deze spannende foto?

Jongen hakt hand af vanwege rukverslaving