in

Beelden van haai aan Nederlandse kust gaan rond op social media!

Afgelopen week werden we opgeschrokken door beelden van een haai in Egypte die een Russische man aanviel met dodelijke afloop. De beelden van de haaienaanval zijn de hele wereld rondgegaan en hebben voor behoorlijke angst gezorgd. Toch blijkt een haaienaanval niet iets te zijn waar je je zorgen om moet maken.

Kenners zeggen bijvoorbeeld dat de kans op overlijden door het uit je bed vallen velen malen groter is dan door een haaienaanval. Toch is het beelden van een haaienaanval stukken enger dan een val uit je bed. Door drukker wordende vakantiebestemmingen zou je wellicht kunnen denken dat deze aanvallen steeds vaker voor zouden komen, hier is echter geen bewijs voor. Ook in Nederland komen steeds vaker haaien voor. De ‘mensenhaai’ komt bijvoorbeeld steeds meer voor in de Noordzee, dat kan komen door klimaatverandering.

Lees ook
Gynaecoloog waarschuwt vrouwen: Stop geen knoflook in je vagijn

Een haai in Nederland?
Wanneer er meer zeehonden of andere prooidieren zijn, dan zullen er ook meer roofdieren op af komen. Op social media verschijnen de laatste dagen video’s en foto’s op van waarnemingen van haaien bij de Nederlandse kust. Dit gaat veelal om oudere beelden. Op Terchelling is aan de kust bijvoorbeeld een gelvlektehaai gespot.

Lees ook
Dodelijke waarschuwing aan neuspeuteraars

Het NOS Jeugdjournaal heeft er uitleg over gegeven: “Op het strand van Terschelling is een gevlektehaai gespot! Onderzoekers hebben naar het dier gekeken en zeggen dat hij niet gevaarlijk is. Het is een gladde gevlektehaai. Het dier is iets langer dan 1 meter en houdt van krabben en kreeften. Vroeger werden er vaker haaien gezien in Nederland. Het lijkt erop dat ze nu weer terugkomen.” Originele beelden hier

“Ik ben een oma van 54 en ben op zoek naar een ‘huurvriendje’ om pikante content mee te maken”

Schreeuw om hulp blijkt iets te fanatieke gamer