In Amsterdam heeft een overblijfmedewerker van basisschool De Kleine Reus meerdere malen kinderen gedwongen om naar horrorfilms te kijken, zo meldt Het Parool. Tijdens de middagpauze speelde de man video’s op het digitale schoolbord af van horrorfilms zoals The Exorcist en District 9 en had hij The Pink Panther klaarstaan voor als er plotseling een volwassene binnenkwam.
De directeur van De Kleine Reus, Ilse Boellaard, bevestigt berichtgeving van de krant aan de NOS. “We zijn ontzettend geschrokken en dit heeft z’n weerslag op de hele school”, zegt de directeur.
Boellaard stelt dat na een ouderbijeenkomst en het ontslag van de man door de kinderopvangorganisatie waarvoor hij werkte, de rust in de school inmiddels weer enigszins is teruggekeerd. Maar de school houdt de vinger aan de pols bij ouders en kinderen om in de gaten te houden of er nog nazorg nodig is.
Volgens Boellaard had de werkgever van de man, opvangorganisatie De Kleine Wereld, wel een goede screening gedaan. “Hij werkte ook op een andere locatie van De Kleine Wereld en af en toe kwam hij hier.” De Kleine Wereld kampt net als veel andere opvangorganisaties met een personeelstekort en door gaten in het rooster liet de organisatie medewerkers op andere locaties invallen.
De man beschikte over een Verklaring Omtrent het Gedrag, iets wat ook verplicht is in de kinderopvang. “Dat blijkt helaas niet altijd een garantie. Het gaat altijd goed, tot er eentje tussen zit die het vertrouwen beschaamt”, zegt Boellaard over de kwestie.
Op staande voet ontslagen
Waarom de man de films liet zien, is niet duidelijk. Eveneens is onduidelijk hoe vaak het precies is gebeurd, maar het staat vast dat het om vaker dan één keer gaat. De overblijfmeester heeft in ieder geval twee klassen van in totaal veertig leerlingen tussen de 7 en 9 jaar naar horrorfilms laten kijken.
Eind november werd de man op staande voet ontslagen en werd de politie op de hoogte gebracht. De school heeft dagelijks contact met de politie, die onderzoekt of er strafbare feiten zijn gepleegd.
Weerbaarheidstraining
Met de kinderen op school gaat het ondertussen weer beter, stelt Boellaard. Sinds het incident heeft de school het vierogenprincipe ingevoerd, waarbij er altijd een extra volwassene meekijkt. Daarmee moet de controle op de groepen zo optimaal mogelijk moet zijn. Het vierogenprincipe is wel verplicht in de kinderopvang, maar niet in het basisonderwijs en bij de tussentijdse opvang.
Ook heeft De Kleine Reus een extern bureau ingehuurd dat de leerlingen van de groepen een weerbaarheidstraining gaat geven.
“Het gaat hier om jonge kinderen die nog moeten leren wat je doet als iemand tegen je zegt dat je iets niet mag doorvertellen. Of wat zeg je tegen een volwassene als je iets niet wil”, aldus directeur Boellaard.