in

87-jarige Gerda wilt met muntgeld een kopje koffie kopen en wordt geweigerd: ”Alleen pin”

Gerda, een 87-jarige gepensioneerde met een bescheiden inkomen, leeft in een wereld waarin technologische vooruitgang en tradities botsen. Elke maand stelt ze zichzelf voor uitdagingen om rond te komen.

Op een ochtend besloot ze zichzelf te trakteren op een kopje koffie in een lokale lunchroom. Ze had precies genoeg kleingeld bewaard voor dit kleine pleziertje.

Echter, toen ze probeerde te betalen, kreeg ze te horen dat het etablissement alleen pinbetalingen accepteerde. Haar verwarring en teleurstelling waren voelbaar. “Met het geld in mijn hand voelde ik me plotseling erg ouderwets en uit de tijd”, zegt Gerda.

Lees ook
Vader vermoord twee jonge kinderen: ’Zag ze aan voor hagedissen’

Geldbeheer
Ze legt uit: “Ik probeer mijn wekelijkse budget zorgvuldig te beheren. Door contant te betalen, kan ik makkelijker overzien wat ik uitgeef. Toen ik mijn koffie niet kon krijgen, voelde ik me enorm opgelaten. Maar waarom is contant geld opeens geen wettig betaalmiddel meer?”

Deze ‘alleen pinnen’ trend groeit in Nederland. Onderzoeken laten zien dat steeds meer zaken overgaan op uitsluitend pinbetalingen, ondanks dat ongeveer 18% van de bevolking nog voornamelijk contant betaalt.

Rob van de Velde, een restauranteigenaar, legt uit waarom sommige bedrijven deze keuze maken: “Zonder contant geld in de kassa vermindert de kans op overvallen. En pinnen is gewoon eenvoudiger. Je hebt direct het juiste bedrag, terwijl je met contant geld alles moet optellen.”

Lees ook
22-jarige man sterft nadat hij in 10 minuten een fles Coca Cola opdrinkt

Contant Geld: een noodzaak of verleden tijd?
Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland uit zijn zorgen over deze ontwikkeling. “Het buitensluiten van contant betalen betekent dat we mensen die niet kunnen pinnen negeren,” zegt hij.

Naast het voordeel van budgetbeheer, waarderen veel mensen de privacy die contant geld biedt, vrij van het toezicht van banken of overheden.

Het verhaal van Gerda benadrukt een groter, actueel dilemma: moeten we vasthouden aan tradities zoals contant betalen, of moeten we mee met de stroom en de technologie omarmen? Ongeacht de keuze, het is essentieel dat iedereen zich geaccepteerd en gerespecteerd voelt in onze samenleving.

Overleden vrachtwagenchauffeur Dirk laat 9 kinderen en 3 kleinkinderen achter

Ouders ontdekken waarom kat constant bij baby blijft – en moeten dringend bellen