LOCHEM – Door het instorten van een deel van een brug in aanbouw in Lochem (Gelderland) zijn twee mensen overleden en twee mensen gewond geraakt. Dat meldt de Veiligheidsregio. De Arbeidsinspectie geeft aan dat het brugdeel dat werd getakeld op zeker twee slachtoffers is gevallen.
De twee lichamen van de dodelijke slachtoffers van het brugongeluk in Lochem zijn ondertussen geborgen.
André Meilink, woordvoerder Veiligheidsregio vertelde woensdagmiddag aan de telegraaf dat „een speciale mobiele eenheid van de brandweer uit Zwolle” ter plaatse moest komen om het tweede dodelijke slachtoffer te bergen, omdat „het lichaam hoog op een tijdelijke stellage lag waar een boog van de brug op bevestigd zou worden.” Een gevaarlijke klus voor dit team, waarvan er zes zijn in Nederland, omdat er steigerbuizen los liggen. Dit team komt vaak in actie bij instortingsgevaar.
Enorme knal
Een overbuurman dacht in eerste instantie aan een aardbeving. Toen hij naar buiten ging, zag hij de witte stalen boog van de brug op de grond liggen. Op de plaats van het ongeluk is het woensdag aan het begin van de middag muisstil.
Fotograaf Arjan Gotink zag het ongeluk gebeuren. Hij was uitgenodigd om als persfotograaf het aanbrengen van het eerste deel van de brug bij te wonen. „We stonden op een container om alles goed in beeld te kunnen brengen en hadden vanochtend vroeg al sfeerfoto’s met een drone gemaakt. Plots brak de boog af, gevolgd door een enorme knal. Ik zag het gebeuren, het was heel heftig en naar.” Er vielen twee mensen naar beneden vanaf een toren, zag Gotink. „Ze stonden daar om het rechter gedeelte van de boog vast te maken.” Naar schatting kwam er een gewicht van 160 ton naar beneden.
Veel mensen zagen het gebeuren
Meilink, woordvoerder van de Veiligheidsregio, zegt dat de twee personen die gewond zijn geraakt zijn overgebracht naar het ziekenhuis. „Dat is in beide gevallen niet levensbedreigend.”
Veel mensen hebben het ongeluk zien gebeuren, aldus de woordvoerder. „Er waren op dat moment zeker vijftien mensen aanwezig op de bouwplaats. Zij worden opgevangen in de kantine van de naastgelegen machinefabrikant Wila.”
Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve was in die kantine van Wila om de medewerkers van de bouwplaats een hart onder de riem te steken. Daarna bracht hij een bezoek aan de bouwlocatie. „De mensen waren in shock, bij de nabestaanden ben ik nog niet geweest”, aldus Van ’t Erve. „We moeten elkaar nu bijstaan. Dat heeft prioriteit. We geven nu nazorg die nodig is aan slachtoffers en nabestaanden. Dit zou een feestdag moeten zijn, maar alles is anders. Dit mag natuurlijk nooit gebeuren, maar wat er gebeurd is gaat de Arbeidsinspectie onderzoeken.”
Meilink: „Het is te vroeg om nu aan te geven wat de precieze oorzaak is van dit tragische ongeval. Dat wordt uitgezocht.” Ook een team van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is aanwezig op de plek des onheils.
’Harde wind’
Inwoner Hans Hiestand uit Lochem is op de fiets naar de plek van fatale ongeval gekomen. „Ik ben geen ramptoerist, maar ik zag op televisie de eerste beelden en ben toch maar een kijkje gaan nemen. Vorige week heb ik op die groene container gestaan”, wijst hij. „Daar kun je de vorderingen van het project goed volgen. Toen dacht ik al wel hoe komt die boog over het Twentekanaal. Twee hijskranen leek me te weinig. Vier of vijf ligt eerder voor de hand dacht ik”, zegt de gepensioneerde loodgieter en elektricien. „De harde wind kan ook een rol hebben gespeeld. Dan komen er andere krachten op de kabels. Maar dat is allemaal gissen hoor.”
Opvang
Slachtofferhulp Nederland start samen met de gemeente Lochem, GGD en politie acute opvang op voor mensen die het dodelijke brugongeluk in Lochem hebben zien gebeuren. Volgens Slachtofferhulp Nederland gaat het om een groep van zo’n 35 tot 40 mensen. Medewerkers van de hulporganisatie zijn naar de plek van het ongeval onderweg.
’Enorm geschrokken’
De brug bestaat uit drie delen. Het eerste deel moest vanmorgen gelast worden. Op de website van aannemer BAM Infra Nederland is te lezen dat de brug in aanbouw bijna 140 meter lang, 25 meter hoog en 12,5 meter breed moet worden. Op 7 en 8 februari kwamen de eerste delen van de toekomstige Nettelhorsterbrug aan in Lochem. Volgens BAM zou twee weken later de rest aankomen, namelijk de bogen van de brug. De basis van de brug is van staal.
Projectmanager Max Schurink heeft bij de Stentor gereageerd op het incident. „Ik ben enorm geschrokken van wat ik voor mijn eigen ogen heb zien gebeuren. Ik maak mij ernstig zorgen om de medewerkers van BAM die daar hun werkzaamheden deden. Er is nu nog weinig zicht op wat er precies gebeurd is, maar onze eerste zorg gaat uit naar de slachtoffers. Ik kan er niks over zeggen, maar het ziet er niet goed uit.”
’Grote droefheid’
Bouwbedrijf BAM „heeft met grote droefheid kennisgenomen” van het ongeluk met een brug in aanbouw in Lochem. „Dat hebben we ook intern via alle kanalen gedeeld”, laat een woordvoerder van de onderneming weten. Maar hij „kan nog geen nadere informatie geven op dit moment” over onder meer de slachtoffers. „We kunnen op dit moment niet meer zeggen dan door de veiligheidsregio is medegedeeld.”
De treinen en bussen blijven voorlopig gewoon rijden bij Lochem, meldt vervoerder Arriva.