in

10 symptomen van nierziekte en nierfalen die je niet mag negeren

Het menselijk lichaam is een zeer complex en gevoelig systeem dat in stand wordt gehouden door het werk van zijn organen. Zo zorgen de nieren voor het reguleren van de zuur-basebalans en de vochtconcentratie in het lichaam.

Zolang je gezond bent, maak je je meestal geen zorgen over hoe de organen eigenlijk werken – alles ‘loopt’ immers normaal. Maar wat als bijvoorbeeld een nier zijn werk niet meer werkt zoals het hoort?

Er zijn enkele tekenen die je iets zeggen over hoe het met je nieren gaat. Individueel bekeken, kunnen deze symptomen natuurlijk andere oorzaken hebben en volkomen ongevaarlijk zijn – maar als verschillende symptomen zich tegelijk voordoen, moet je goed opletten en een arts raadplegen. Tegenwoordig kunnen moderne dialysetechnieken en medicatie de nierprestaties verbeteren als de schade vroeg wordt ontdekt.

Uitslag
Uitslag en droge huid zijn vervelend en zien er niet mooi uit. Als je geen andere oorzaak kan uitsluiten, zoals neurodermitis of intolerantie voor wasmiddelen, kunnen de nieren het probleem zijn. Ze ontdoen het lichaam van gifstoffen die zich onder de huid bevinden. Wanneer de nieren echter niet meer betrouwbaar werken, worden deze gifstoffen niet verwijderd en dringen ze naar de oppervlakte. Als de symptomen aanhouden, moet je veel water drinken en een arts raadplegen.

Gezwollen gewrichten
Als er herhaaldelijk zwellingen zijn op individuele delen van het lichaam, kan een niet goed functionerende nier de reden zijn. Vooral de gewrichten aan de voeten en handen worden aangetast. Dit komt door een teveel aan natrium, dat niet voldoende wordt afgebroken door de nieren en zich daar dus nestelt.

Lees ook
Dierenarts moet met buks beschoten kat in Soest laten inslapen

Slecht slapen
Als de nieren niet goed werken, worden de gifstoffen niet uit het bloed gefilterd en blijven dus in het lichaam. Hoe hoger het gehalte aan gifstoffen in het bloed, hoe moeilijker het is om in slaap te vallen. Bij mensen met een chronisch nierprobleem, kan het ook apneu zijn. In dit geval moet zeker een arts worden geconsulteerd.

Uitputting en vermoeidheid
Niet alleen een gebrek aan slaap kan vermoeidheid en uitputting veroorzaken. Een defecte nier voorkomt dat er voldoende rode bloedcellen worden aangemaakt. Een niet goed werkende nier verhindert dat er voldoende rode bloedcellen geproduceerd worden. De nieren zetten normaal vitamine D om in het hormoon erytropoëtine, wat onder meer verantwoordelijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer de nieren dus niet genoeg vitamine D omzetten, leidt dat tot een tekort aan zuurstof in het bloed. Dan worden er te weinig rode bloedlichamen aangemaakt om zuurstof te transporteren. Wanneer je na een lange slaap dus niet fris wakker wordt, zou dat met je nieren te maken kunnen hebben. Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd een arts.

Hoge bloeddruk
Slechte voeding en onvoldoende lichaamsbeweging behoren tot de meest voorkomende oorzaken van hoge bloeddruk. Weinig mensen weten dat een verminderde nierfunctie ook verantwoordelijk kan zijn voor de verhoging van de bloeddruk. Als de nieren gifstoffen niet uit het bloed kunnen verwijderen, kunnen de bloedcellen broos worden. Dan is het belangrijk om voedsel te eten dat rijk is aan foliumzuur om bloedarmoede te voorkomen.

Verkleurde urine
De nieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van urine, die vervolgens via de blaas wordt uitgescheiden. Als je veranderingen in de kleur van de urine of de frequentie van urineren opmerkt, kan dit naast cystitis ook een nierprobleem zijn. De meest voorkomende symptomen van nierproblemen zijn bloed in de urine, veelvuldig urineren, vooral ’s nachts, en schuimende urine. Of het nu gaat om een ​​blaasontsteking of een beschadigde nier, je zou altijd een dokter moeten raadplegen.

Lees ook
Gezondheidsfreak' leeft van rauw vlees, moedermelk en vaginale afscheiding

Vieze adem
Een ander symptoom dat vaak als onschadelijk en hinderlijk wordt ervaren, is een slechte adem. Het komt zelden voor dat de getroffenen concluderen dat ze ernstige nierproblemen hebben als ze last hebben van een slechte adem. Als je echter een onaangename metaalsmaak hebt, is dit een teken dat het lichaam te veel gifstoffen bevat. Als het geheel gepaard gaat met misselijkheid en verlies van eetlust, is het hoog tijd om uw nieren te laten onderzoeken.

Gezwollen ogen
Tenzij je de hele nacht hebt gedanst of last hebt van een allergie, zijn gezwollen ogen een vrij zeker symptoom van het feit dat er iets mis is met je lichaam. Een reden voor een “opgeblazen” ogen is dat de nieren te veel eiwitten in de urine uitscheiden. Deze ontbreken dan ook in het hoofd, zodat de huid daar niet glad wordt, maar opgezwollen.

Rugpijn
Rugpijn is vandaag de dag een veelvoorkomende aandoening. Kantoorwerk, een slechte houding en onvoldoende lichaamsbeweging zijn vaak redenen voor pijn in de rug. Als de pijn echter gepaard gaat met misselijkheid, braken en koorts, kan er een probleem zijn met de nieren. Als pijnstillers niet helpen en de toestand verergert, moet zeker een arts worden geraadpleegd.

Kortademigheid
Een slecht werkende nier kan vaak kortademigheid veroorzaken, ook bij lichte inspanningen. Dit komt voornamelijk door het lage aantal rode bloedcellen dat verantwoordelijk is voor de zuurstoftoevoer. Bij zwaardere fysieke inspanningen, zoals het beklimmen van lange trappen, is dit symptoom natuurlijk nog duidelijker.

Het is verbazingwekkend wat alle zogenaamd onschadelijke symptomen kunnen zijn. Maar panikeer niet! Als je tijdig medische hulp zoekt, kan er vaak iets gedaan worden aan de symptomen en vooral aan de oorzaken. Doe in geval van twijfel altijd een beroep op een medisch expert! Voorkomen is beter dan genezen.

Maria (35): Wat een rosbief riep hij, toen wist ik genoeg

Opblaasbare eend lekt: drie mannen in string uit zee gered